#eetparadijs

foto mensen in rij voor snackbar - JJPerspectives

De mens is de afgelopen dertig jaar niet veranderd. Toch zijn we de afgelopen dertig jaar in rap tempo ontzettend dik geworden. Wat is er in vredesnaam gebeurd. Heeft de mens een ruggengraat zo slap als spaghetti of is er meer aan de hand? Wie heeft er de schuld. Kent ons land miljoenen mensen die structureel de verkeerde keuzes maken? Of is er meer aan de hand. Bijna de helft van de Nederlanders is strikt genomen te zwaar. De kosten van de hieraan gerelateerde gezondheidszorg lopen op tot over een half miljard euro per jaar. De indirecte kosten die met het probleem van ongezonde voeding gepaard gaan zijn nog veel hoger. Overgewicht is inmiddels een onmiskenbare epidemie en toch blijft iedereen zich focussen op de individuele keuze. De helft van ons land heeft een probleem en toch wordt er naar dit probleem gekeken alsof het een heleboel individuele problemen zijn.

Maar is dit zo. Want hoewel de mens misschien niet zo is veranderd is onze omgeving wel extreem veranderd. Er is veel meer eten aanwezig. Overal valt wat te snacken. Of dat nou op de sportclub is, op het station of tijdens een dagje uit. Iedere dag worden we ongeveer 200 keer met voedselkeuzes geconfronteerd. Deze 200 geheel automatische voedselkeuzes worden grotendeels bepaald door onze omgeving. Deze voedselomgeving is het totale aanbod en marketing van eten om ons heen. De afgelopen dertig jaar is de voedselomgeving ingrijpend veranderd. De prikkels uit de voedselomgeving lijken nauwelijks meer te ontwijken. Sterker nog, ze zijn zo alomtegenwoordig dat we ze niet meer opmerken. Maar onbewust doen deze voedselprikkels hun werk. En zo kom je er aan het eind van je werk-huis verkeer, feestje, of vrije dag achter dat je toch weer ongezondere keuzes hebt gemaakt dan je eigenlijk zou willen.

Met ons Food Cabinet team zijn we tijdens ons onderzoek #eetparadadijs op zoek gegaan naar deze voedselomgeving in Amsterdam. In samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Utrecht, Het Parool en ons netwerk hebben we deze voedselomgeving multimediaal in kaart gebracht. We hebben hierin geëxperimenteerd met verschillende onderzoeksvormen: food mapping, fotografie, columns, data-analyse, in-depth interviews, bureaustudie en participatiejournalistiek. Er is veel interessant materiaal uit ons onderzoek gekomen en een van de belangrijkste conclusies is dat het gezonder maken van de voedselomgeving geen makkie is. In Amsterdam niet, In Almere niet, nergens niet! Maar ik geloof er heilig in dat er oplossingen zijn. Die oplossingen liggen deels in slimmer beleid maken, maar ook door met innovatieve nieuwe ideeën en producten te komen. En precies hier ligt de opdracht voor ondernemers die deelnemen aan de Floriade Werkt! Challenge. In de aanloop naar de Floriade ontstaat er op verschillende niveaus ruimte om samen te werken aan oplossingen voor een gezondere toekomst. Die ruimte moeten we pakken!

jury-floriade-challenge-prov-flevoland-2
Samuel Levie
Food Cabinet

Op 28 maart 2017 organiseert Food Cabinet in samenwerking met Pakhuis de Zwijger de bijeenkomst ‘Het Eetparadijs Live’. Een avond over de invloed van de voedselomgeving over onze eetkeuzes. Meer informatie en aanmelden via de website van Eetparadijs Live.

Foto: JJPerspectives