Finalisten Challenge bekend!

finalisten en jury van Floriade Werkt Challenge

Het hoge woord is eruit. Op het provinciehuis heeft een deskundige jury donderdagmiddag onthuld welke deelnemers zijn doorgedrongen tot de finale van de Floriade Werkt! Challenge. Deze competitie daagt deelnemers uit om innovatieve concepten rond duurzaam voedsel te bedenken.

“Wij willen de apotheek van de toekomst worden.” Bij de informatiestand van het bedrijf Kostelyck staat een bijzondere doktersdoos, gevuld met groenten en fruit. Volgens de oprichters kan die remedie sommige medicijnen overbodig maken. “Wij richten ons op mensen met diabetes type 2,” legt initiatiefnemer Marcel van Dam uit. “Diabetes is namelijk een welvaartsziekte die met behulp van goede voeding kan worden verminderd of zelfs genezen.” Dat idee verdient een bloemetje, vinden bezoekers. Allemaal mogen ze een roos uitdelen aan de deelnemer met het verhaal dat hen het meeste aanspreekt. Het  standje is inmiddels kleurig opgefleurd. “Ik deel de rozen netjes met Marcel,” lacht een collega. “Ik denk dat ik er vanavond een paar aan m´n vriendin geef.”

Niet alleen de gasten, maar ook de juryleden zijn overtuigd. Samen met acht andere deelnemers mag Kostelyck zich sinds donderdag finalist van de Floriade Werkt! Challenge noemen. Vooraf lieten de juryleden Jan-Nico Appelman (voorzitter), Hilde Engels, Loek Hermans, Michiel Klompenhouwer en Samuel Levie zich inspireren op de Innovatiemarkt, waar in totaal 22 concepten werden toegelicht. In de grote hal bij de Statenzaal legt een aantal studenten uit hoe de bezoekers hun haar kunnen wassen met afvalstoffen uit citrusschillen. Verderop staat een deelnemer die voedsel van zeewier maakt en daar in zijn vrije tijd graag over zingt. De jury luistert welwillend, maar kijkt ondertussen met een kritisch oog. “We willen wel weten of het businessconcept klopt,” benadrukt de voorzitter van Topsector Tuinbouw- en Uitgangsmaterialen Loek Hermans. Als lid van de jury heeft hij tot taak om 3 winnaars te selecteren uit 3 verschillende categorieën. De Floriade Werkt! Challenge is namelijk bedoeld voor student-ondernemers, samenwerkingsverbanden en het midden- en kleinbedrijf Flevoland. Terwijl de gasten hun rozen uitreiken, verdwijnt de jury stilletjes uit de hal. De beraadslagingen zijn begonnen.

Kiezen kost tijd. Na lang beraad meldt de jury zich in het midden van een Statenzaal vol gespannen deelnemers. “Het was moeilijk,” erkent Jan-Nico Appelman. “We hebben allemaal deelnemers die op de top van de golf zitten. Je moet niet alleen een goed ondernemingsplan hebben, maar dat plan ook echt in een onderneming kunnen omzetten.” Toch heeft de jury een besluit kunnen nemen. De maaltijden van Kostelyk vielen in de smaak, de zeewierproducent kan een feestelijk liedje gaan spelen op zijn gitaar en de citrusschillen bleken het bewaren meer dan waard. Ondertussen hoeven de afvallers volgens Appelman ook niet te treuren. “We gaan zeker nog met jullie in gesprek om te kijken of we jullie kunnen ondersteunen bij jullie innovatie.”

Op 1 juni tijdens NRC Live AgriFood & Tech in Almere wordt in verschillende categorieën duidelijk welke deelnemers de Floriade Werkt! Challenge hebben gewonnen. Zij krijgen 25.000 euro, werken hun concept onder deskundige begeleiding uit en mogen hun innovatie tijdens Floriade Almere 2022 presenteren in de Innovatiewerkplaats van de provincie.

Finalisten

In de categorie MKB-Flevoland:

In de categorie student-ondernemer:

In de categorie samenwerkingsverband:

Video impressie

Bekijk hier de video van de Floriade Werkt! Challenge bijeenkomst.

 

In deze video stellen de 9 finalisten zich voor: