Dit zijn de winnaars van de Challenge!

winnaars en juryleden van de Floriade Werkt! Challenge

Schillenboeren en landbouwtechneuten winnen Challenge

Instral BV, Multi Tool Trac en PeelPioneers zijn uitgeroepen tot winnaars van de Floriade Werkt Challenge! Met de beloning van 25.000 euro kunnen zij de komende jaren de innovatieve elektrische tractor lanceren, uitgroeien tot stuifschade-expert of juist alle mogelijke inhoudsstoffen uit een sinaasappel persen.

Het tafereel in de Almeerse schouwburg oogt als een gemoedelijk samenzijn. Drie groepjes deelnemers zitten in kuipstoeltjes rond een kleine tafel, waarop een grote karaf en sfeervol schemerlampje staat. Maar schijn bedriegt. Met het water uit de kan spoelen de finalisten van de Floriade Werkt! Challenge hun droge keel. Tegenover hen zit namelijk een deskundige jury. Als de negen kandidaten zich straks presenteren, willen ze vloeiend kunnen spreken. Wacht eens, studentondernemer Sytze van Stempvoort houdt warempel een flesje bier in zijn handen. Wil hij zich soms stiekem moed indrinken? Nee hoor, de oprichter van PeelPioneers heeft gelukkig niets te verbergen. “Ik wil de schillenboer van de toekomst worden,” vertelt hij. “Uit de sinaasappelschillen die we verzamelen, halen we waardevolle grondstoffen. Daarvan maken we weer nieuwe producten, zoals sinaasappelbier, sinaasappelzeep en jawel, sinaasappelworst.” De jury is gecharmeerd van zijn relaas. Sytze en zijn team winnen de Floriade Werkt Challenge! in de categorie ´student-ondernemers´. Alle reden om te proosten op hun eigen drankje.

Duwtjes in de rug

De Floriade Werkt! Challenge is een wedstrijd waarin de provincie Flevoland ondernemers stimuleert om duurzame concepten te bedenken die bijdragen aan een duurzame en gezonde voedselvoorziening. Naast het geldbedrag krijgen de winnaars ook twee vouchers ter waarde van 10.000 euro, één voor op maat business ondersteuning en één voor gebruik van de Innovatiewerkplaats van de provincie Flevoland. Ook Nils Janbroers heeft de uitdaging aangenomen. Met zijn bedrijf Instral heeft hij een uniek product ontwikkeld, dat onder andere verstuiving van de bodem voorkomt. De twee minuten vliegen voorbij voor hem. Toch gaat Nils in de categorie ´MKB  Flevoland´ als winnaar naar huis. “We geloven in deze innovatie en geven je graag een duwtje in de rug,” stelt de jury.

Elektrische tractor

´Scheid de band en de plant´ is het motto van Paul van Ham.  Hij leidt de onderneming Multi Tool Trac en heeft een innovatieve elektrische tractor gebouwd. “Grote landbouwmachines verdichten de bodem. Daarom willen wij vaste rijpaden volgen, waardoor de schade beperkt blijft. We kunnen de wielbasis aanpassen: breed voor op de akker en smaller voor op de weg. De tractor laden we op met windenergie. Flevoland is hiervoor een ideale locatie.” De Floriade Werkt! Challenge effent zijn paden. Paul wordt uitgeroepen tot winnaar in de categorie ´Samenwerkingsverband´.

‘Negen winnaars’

Aan de zijkant van de zaal vormt Bastiaan Geleijnse zich een eigen beeld van de kandidaten. Hij kenschetst ieder project in een karakteristieke Fokke en Sukke-tekening.  De zaal vermaakt zich kostelijk. Het slotwoord is voor de jury, die naast gedeputeerde Jan-Nico Appelman ook bestaat uit Hilde Engels (Stichting Natuur & Milieu), Loek Hermans (Topsector Tuinbouw- en Uitgangsmaterialen), Michiel Klompenhouwer (Rabobank) en Samuel Levie (Food Cabinet). “Eigenlijk staan hier natuurlijk negen winnaars. We stellen hen graag ons netwerk beschikbaar.” De drie winnaars mogen hun concept de komende tijd onder deskundige begeleiding uitwerken. Tijdens de Floriade presenteren ze hun product op dit internationale podium. Tot ziens in 2022 dus.

NRC Live

De bijeenkomst in Almere was onderdeel van NRC Live AgriFood & Tech, een symposium over duurzame landbouw en gezonde voeding.

Video impressie

Bekijk de video van de finale van de Floriade Werkt! Challenge.