Met DAF-jes door Flevoland

DAF-jes op een rij

Op vrijdag 16 juni 2017 deden 50 ondernemers mee aan de Flevo Food Tour. Met Daf-jes reden zij langs verschillende bedrijven in Flevoland en maakten zo op een andere manier kennis met elkaar en met hun bedrijven.

Het Flevo Food Netwerk is een vereniging in oprichting voor Flevolandse foodondernemers. Dat kunnen agrariërs zijn, maar ook verwerkers en aanbieders van voedsel. Zij willen van elkaar leren en samen werken aan innovaties en aan het vermarkten van Flevolandse producten. Een van de doelen is het ontwikkelen van een Flevolands logo of keurmerk voor regionale producten. Hiermee willen ze zich samen inzetten om de verkoop van regionale producten te vergroten. Op 16 juni bezochten zij een aantal bedrijven in Flevoland.

Verhage – voedselbeleving
Begonnen als fruitteler van appels, peren en kersen verkoopt familiebedrijf Verhage nu ook hun eigengemaakte en andere streekproducten. Dit doen zij in hun winkel én in de automaat langs de weg. Het grootste deel (90%) van hun productie verkopen zij aan de groothandel. Een bezoek aan dit bedrijf is een beleving. Tijdens de wandeling langs de perenbomen en de kersen wordt verteld over de bijenpopulatie die zij opbouwen en over de eigen destilleerderij. Door het volgen van cursussen en stages blijft de ondernemer zichzelf en zijn bedrijf ontwikkelen.

LOF – efficiënte en moderne productie
In de jaren ’60 was de familie achter FlevoLof, waar LOF een zusteronderneming van is, één van de pioniers van Flevoland.  Zij grepen de kans om een succesvol bedrijf op te zetten en verkopen hun witlof nu over de hele wereld. De witlof wordt gekweekt in bakken die meters hoog zijn opgestapeld in donkere ruimtes. Het is verticale landbouw in de polder, een indrukwekkende plek! Ook op het gebied van duurzaamheid zijn zij vernieuwend; op het dak liggen zonnepanelen, het water wordt opgevangen voor het wasproces en de warmte van de koeling wordt ingezet bij het kweken van de lof.

Hoeve Vredeveld – zorg en boerderij
Ook de ondernemers van Hoeve Vredeveld vullen het ondernemen in de polder creatief in. Zij zijn veehouder en akkerbouwer en hebben een zorgboerderij, kinderdagopvang, dagbesteding voor ouderen en een winkel. Samen zetten zij de schouders onder het bedrijf en benutten alle kansen die zich aandienen. Met steeds als uitgangspunt dat Hoeve Vredeveld voor iedereen een gezellige plek is en blijft.

Hofweb – logistiek systeem voor lokaal voedsel
Dit bedrijf begon als een samenwerking tussen vier boeren die hun biologische producten lokaal wilden verkopen en daarvoor een distributiesysteem zochten. Medeoprichter Lambertus Zijlstra liep stage bij een bedrijf met een goed systeem en kocht hun techniek. Door een zeer succesvolle crowdfundingactie onder klanten is het systeem doorontwikkeld tot een efficiënt verkoop- en distributiesysteem voor lokaal voedsel. Hofweb.nl levert binnenkort door het hele land, mede dankzij een bezorgservice van Post NL speciaal voor voedsel.

Floriade 2022 – Kansen voor ondernemers
Flevo Food Netwerk ziet ook kansen op de Floriade Almere in 2022. Zo zouden zij daar graag hun producten verkopen. Jan-Willem Griep, een van de directeuren van de Floriade BV, vertelt tijdens de Flevo Food Tour over de Floriade en het thema feeding the city. De toekomst van het terrein staat nog niet vast, maar het evenement is al gestart met allerlei activiteiten. De komende jaren is er zeker ruimte voor Flevolandse ondernemers en het Flevo Food Netwerk gaat daar mee aan de slag.

Interreg FoodChains 4 EU – leren van elkaar
Flevoland staat bekend om gezond voedsel uit de volle bodem. Ondanks dat veel bedrijven een verkooppunt aan huis hebben, is de lokale afzet en bekendheid gering. Tijdens de Flevo Food Tour bleek dat Flevolandse ondernemers creatieve businessmodellen hebben waarbij ze vaak meerdere activiteiten combineren. Het Flevo Food Netwerk zorgt dat ondernemers elkaar ontmoeten en van elkaar leren. Provincie Flevoland en Aeres Hogeschool werken samen met het netwerk om hen daarin te ondersteunen door  kennis en ervaring uit te wisselen met de andere Europese regio’s van het Interreg project FoodChains 4 EU.